Potrebujete pomoč?

Tel: +386 1 36 19 260

Fax: +386 1 36 19 271

Email: info@prima-filtertehnika.si

Več podatkov
Spletna trgovina

Laparoskopski poseg

Kirurški dim je škodljiv

Kirurški dim je mešanica hlapnih tekočin in plinastih sestavin, ki nastajajo pri razpadanju tkiva med operacijami z laserjem in elektrokavterizatorjem. Med sestavinami, ki sestavljajo kirurški dim, so škodljive, strupene, teratogene in rakotvorne biološko nevarne kemikalije. Kronična izpostavljenost kirurškemu dimu povzroča skrbi zdravstvenim delavcem, ki delajo v zaprtih operacijskih sobah, v katerih vdihujejo strupene sestavine dima in jih absorbirajo skozi pljuča. V skladu z zdravstvenimi in varnostnimi predpisi ter priporočili poklicnih organizacij morajo biti zdravstveni delavci in pacienti zaščiteni pred tveganji, povezanimi z vdihavanjem kirurškega dima.

Filtriranje je osnovni element čiščenja plinov s področja kirurgije, s katerim se odstrani škodljive substance. Da bi zaščitili zdravstvene delavce in paciente pred nevarnostmi vdihavanja kirurškega dima, mora filtriranje potekati v skladu s številnimi kriteriji:

 • ohranjanje nanovelikosti trdnih delcev ob najvišjih učinkovitostih
 • odstranjevanje biološko škodljivih onesnaževalcev
 • ohranjanje aerosola v tekočem stanju
 • ohranjanje hlapnih substanc v plinastem stanju

Več o laparoskopskih posegih si lahko ogledate tukaj.


LaparoShield

Podjetje Pall je izumitelj filtrirnega sistema LAPAROSHIELD z naslednjimi lastnostmi:

 • Odstranitev delcev, virusov in celic – kirurški dim, ki nastaja pri laparoskopskih posegih vsebuje delce, ki so nevarni za dihanje in so premajhni, da bi jih lahko zadržala kirurška maska. Laparoshield odstrani 99,999 % vseh bakterij in virusov večjih od 0,02 μm.
 • Aktivno oglje v filtru zadržuje neprijeten vonj in mutagene kemikalije, ki so škodljive zdravju (nekatere kancerogene).
 • Zaščita zdravstvenega osebja in bolnikov.
 • Enostavna uporaba: univerzalni priključek luer po ISO 594-2:1996.

Glavna prednost filtra je zagotavljanje konstantnega odvajanja in filtriranja plinov ne glede na uporabo kateregakoli inštrumenta med laparoskopskim posegom. S tem skozi celoten poseg zagotovimo jasno vidno polje, s čimer preprečimo prekinitve in zamude zaradi ponovne vzpostavitve pneuma ali ponovne postavitve instrumentov.

Laparoskopski dimni filter

Filter za dim Pall LaparoShield (LSF2) je oblikovan tako, da izpolnjuje vse visoke zahteve, povezane s filtriranjem. Je majhen in nemoteč, saj se pritrdi neposredno na trokar, zato dodatne cevi v bližini kirurške površine niso potrebne. Filter poganja tlak pnevmoperitoneja, zato ne potrebuje električne energije ali črpalk.

Filter za dim Pall LaparoShield je izredno zmogljiv filter, ki:

 • učinkovito zadrži neorganske delce, bakterijske viruse in celice
 • vsebuje hidrofobni filtrirni medij, ki zadrži vse onesnaževalce v tekočem stanju
 • vsebuje medij za zadržanje hlapnih kemikalij
 • je ocenjen kot filter ULPA, kar pomeni, da je stopnja zadržanja tudi ob najnižji stopnji filtriranja (ki jo določa velikost najbolj prodirajočih delcev) še vedno več kot 99,9999 %.  Povedano drugače, filter med testiranjem te velikosti delcev ne bo zadržal samo enega od milijon delcev.

Več o laparoskopskih filtrih si lahko ogledate tukaj.

Imate težave z vodo?

Smo vodilno podjetje na področju industrijske filtracije, kjer dosegamo odlične rezultate.

+386 1 36 19 260 info@prima-filtertehnika.si
Imamo rešitev