POTREBUJETE POMOČ?

Tel: +386 1 36 19 260

Fax: +386 1 36 19 271

Email: info@prima-filtertehnika.si

Več podatkov

Hidravlične sisteme ali sisteme fluidne tehnike lahko najdemo na mnogih delih opreme. V nekaterih tovornih vozilih in avtobusih je vgrajeno hidravlično servokrmiljenje, transmisija in drugi relativno enostavni sistemi, medtem ko so v kmetijstvu, gradbeništvu, pomorstvu in rudarstvu v rabi bolj kompleksni sistemi.

Ti sistemi obsegajo natančno obdelane sestavne dele, ki so zelo občutljivi za obrabo zaradi abrazivnih delcev in jih je zato treba zaščititi. Onesnaževalci lahko vstopijo v sistem iz različnih virov:

  • lahko zaidejo v sistem ob izdelavi sistema ali njegovih komponent
  • kakovost/čistost hidravlične tekočine, ki je bila uporabljena pri postopku polnjenja
  • ob obratovanju, kjer so ovni in cilindri izpostavljeni prašnemu okolju in manjka ali je neučinkovit oddušek
  • sistemsko generirani trdi delci

Za odstranjevanje nečistoče iz hidravličnega sistema so namenjene različni hidravlični filtri.

V hidravličnih sistemih je lahko hidravlični filter vgrajen na sesalnem, tlačnem ali povratnem vodu. V nekaterih primerih se kot dodatni hidravlični filter lahko pojavi tudi v obvodu (by-pass filtracija). Ločimo:

  • Sesalni hidravlični filtri – so ob dotoku glavne črpalke in omogočajo relativno grobo zaščito. Če se filter črpalke zamaši ali se pretirano zmanjša prehodnost, obstaja tveganje za kavitacijo črpalke.
  • Povratni cevni hidravlični filtri – so nizkotlačni filtri in ujamejo bolj fine delce nečistoče iz sistemskih delovnih komponent v olju, ko se le-ta vrača v rezervoar.
  • Tlačni hidravlični filtri – nameščeni so za glavno črpalko, vendar pred občutljivimi komponentami, kot so batni ventili, da bi zagotovili njihovo zaščito. Ti filtri morajo vzdržati pritisk celotnega sistema.
  • Zunanji hidravlični filtri – niso vgrajeni v sistem in jih lahko uporabimo kot dodatno filtracijo, da očistimo hidravlično tekočino po posebnem dogodku ali kadar je veliko onesnaževalcev.

Poleg zagotavljanja visoke stopnje filtracije (do 3 mic) je zaradi visokih tlačnih razlik v hidravličnem sistemu pomembna tudi močna zasnova filtra.

V našem podjetju zagotavljamo ohišja in filtre za hidravliko in transmisijo prvovgradne kvalitete blagovnih znamk Donaldson in Fleetguard. Z veseljem vam bomo svetovali in pomagali poiskati najustreznejši hidravlični filter.

Več o filtriranju hidravličnega olja si lahko preberete tukaj. (vir: revija Stroji, junij 2015)

Ste našli produkt zase? Imate dodatna vprašanja?

Izkušeni v filtraciji. Tukaj, da vam pomagamo.

Kontaktirajte nas