POTREBUJETE POMOČ?

Tel: +386 1 36 19 260

Fax: +386 1 36 19 271

Email: info@prima-filtertehnika.si

Več podatkov

hidravlični filtri

V hidravličnem sistemu so prisotni visoki tlaki in veliki pretoki, posledično se sistem obrablja, kar povzroči, da se delci prosto gibljejo po sistemu. Ti delci nato pospešijo obrabljanje strojnih delov, ventilov in tesnil ter izgubo energije. Rešitev za vse omenjene težave je vgrajen čistilec na posameznih vodih sistema. Hidravlični filtri so enostavna rešitev za zmanjšanje obrabe vašega sistema.

V hidravličnih sistemih so najpogostejši filtrirni vložki na sesalnem, tlačnem in povratnem vodu. Glede na namen uporabe je lahko vgrajenih več čistilcev hkrati. Hidravlični filtri se izdelujejo pretežno za že obstoječa hidravlična ohišja, zato se po zunanjih merah lahko močno spreminjajo. Spreminjajo se tudi po zunanji obliki, kar je odvisno od načina vgradnje čistilca v ohišje. Kakovosten hidravlični filter nase navzame kar največ nečistoč (visok ß-faktor), ima nizko stopnjo filtracije in optimalno pretočnost. V hidravličnem vložku enakih dimenzij je lahko vgrajenih več različnih membran, ki so lahko iz mrežice, papirja ali steklenih vlaken. Filter za hidravliko mora imeti čim višjo stopnjo izločanja, kar pomeni, da je sposoben iz hidravlične tekočine izločiti najvišji možni odstotek delcev, ki spadajo v razred velikosti podane finosti filtra ali večje. Za dobro filtracije je potrebno, da je poleg kvalitetnega čistilca v sistemu čisto hidravlično olje in da je sam sistem dobro vzdrževan.

filter za hidravlično olje

Načeloma sestoji hidravlični filter ali filter za mazalno olje iz ohišja, ki je projektirano za pričakovane tlake ali tudi za podtlak. Ohišje je lahko izvedeno tudi kot navojna patrona, kar omogoča še posebej lahek način zamenjave filtra. Filter za privijanje v obliki patrone je zelo pogosto uporabljen na področju nizkega tlaka. Nekateri proizvajalci izdelujejo tudi navojne patrone za območja srednjega tlaka (Donaldson Duramax hidravlični filtri).

Hidravlične komponente je treba zaščititi

Tekočinski krogotoki so različnih oblik in velikosti, njihova zasnova je lahko preprosta ali zelo zapletena, vsi pa potrebujejo zaščito pred škodljivo umazanijo. Abrazivni delci pridejo v sistem in poškodujejo občutljive komponente, kot so črpalke, ventili in motorji, če jih ustrezno ne odstranimo. Hidravlični filtri odstranijo te delce iz olja v obtoku, da se preprečita predčasna obraba komponent in okvara sistema. Hidravlični sistemi postajajo vedno bolj zapleteni, zato je zanesljiva filtracijska zaščita še toliko pomembnejša.

poškodba hidravličnega sistema
obraba hidravlike

Vrste onesnaževalcev

V hidravlični tekočini je lahko prisotnih veliko različnih tipov onesnaževalcev:

 • delci (prah, umazanija, pesek, rja, vlakna, elastomeri, okruški od barv)
 • kovinski delci, silikon in aditivi (aluminij, krom, baker, železo, svinec, kositer, silicij, natrij, cink, barij, fosfor)
 • kondenzirana voda
 • tesnila (trak Teflon®, maziva)
 • blato, oksidacija in drugi rjasti delci
 • kisline in druge kemikalije
 • biološki delci, mikrobi (v tekočinah z velikim deležem vode)

V našem podjetju skrbimo, da boste s pravilno filtracijo podaljšali življenjsko dobo hidravličnih komponent in vam lahko ponudimo vse alternative za vaše trenutne hidravlične vložke.

Izdelujemo naslednje vrste vložkov čistilcev hidravlike:

 • nizkotlačne hidravlične filtre
 • visokotlačne hidravlične filtre
 • povratne hidravlične filtre
 • sesalne hidravlične filtre
 • filtre za hidravliko iz žičnih pletiv iz nerjavnih materialov za posebno fino filtracijo tudi ob prisotnosti visokih temperatur
prima filtri

Bypass filtrirne naprave

PRIMA Filtertehnika d.o.o. je skozi leta razvila nekaj filtrirnih naprav za by-pass filtracijo, s čimer lahko zelo dobro skrbimo za nego hidravličnih naprav in mazalnih olj. Tako dobi uporabnik naprave filtrirni agregat (mobilni ali stabilno montirani), s katerim lahko reši skoraj vse filtrirne naloge v hidravliki in na področju mazalnega olja. Ponujamo Vam agregate z zmogljivostmi 40 l/min, 80 l/min in 120 l/min. Pri vseh teh agregatih je potrebno posebej poudariti, da izločijo nevezano kondenzirano vodo do 100 % na povsem mehanski način.

bypass filtri za hidravliko

Nudimo vam tudi mobilne filtrirne naprave proizvajalca Filtrec.

Zaradi velike kapacitete predfiltra je lahko posesana in filtrirana vsa gošča, ki se nabere na dnu hidravličnega rezervoarja ali na dnu zbiralnika mazalnega olja.

Oddušni hidravlični filtri

Pogosto je tem filtrom posvečeno premalo pozornosti. Pri tem pa bi bilo potrebno upoštevati, da je lahko ravno skozi »dihanje« oljnega rezervoarja vanj vnešenih veliko nečistoč.

Če rezervoarju odvzamemo olje ali filtrirno tekočino, priteka v rezervoar zrak za atmosfersko izravnavo. S tem je vanj vnesen prah iz okolja, ki lebdi v zraku in vlaga, ki se odlaga kot kondenzirana voda. Zato je nujno potrebno, da za oddušni hidravlični filter uporabite vsaj enako finost, kot jo ima najbolj kvaliteten filter, ki je vgrajen v sistemu. Oddušni filter daje možnost, da hidravlično tekočino ali olje učinkovito ščiti pred onesnaženjem od zunaj.

Posebne kombinacije z oddušnimi filtri:

Oddušni filtri, ki se uporabljajo v mobilni hidravliki, so lahko opremljeni z ventili, ki lahko pri ekstremni terenski vožnji ali ob nesreči učinkovito preprečijo odtekanje hidravlične tekočine.

Pri večjih količinah olja, ki se uporablja v industriji, so lahko oddušni filtri opremljeni z granulatom za sušenje zraka, ki pretakajoč zrak učinkovito suši in s tem v veliki meri prepreči nastajanje kondenzirane vode.

Servis oljnih sistemov

V našem podjetju vam nudimo tudi servis na področju nege in vzdrževanja oljnih sistemov. V treh stopnjah vam pomagamo do čistega olja in brezskrbnega spanca:

oljni sistemi servis

 • 1. faza: ugotavljanje stanja olja – Nudimo vam Trend kontrole čistosti olj direktno na samih strojih, laboratorijske kontrole olj v neodvisnih laboratorijih, svetovanje s področja nege in vzdrževanja olja. Preden preidemo v drugo fazo, stranki svetujemo menjavo vseh filtrov, čiščenje rezervoarjev in nadaljnji servis obstoječega olja, če je to primerno za nadaljnjo uporabo.
 • 2. faza: izvedba visokokvalitetnega servisa olja, pri čemer očistimo oljni sistem s postavitvijo filtrirnih sistemov, ki bodo obratovali tudi med delovanjem stroja. Naprave obratujejo tako dolgo, dokler olje in sistem nista čista do tiste mere, ki je predpisana s strani proizvajalcev posameznih komponent. Vso opravljeno delo je dokumentirano s poročili in rezultati.
 • 3. faza: nudimo stalen nadzor nečistoč ali periodičen pregled stanja olja. Na željo stranke lahko tudi dogradimo sistem stalnega servisiranja olja.

Ste našli produkt zase? Imate dodatna vprašanja?

Izkušeni v filtraciji. Tukaj, da vam pomagamo.

Kontaktirajte nas