POTREBUJETE POMOČ?

Tel: +386 1 36 19 260

Fax: +386 1 36 19 271

Email: info@prima-filtertehnika.si

Več podatkov

oljni filter

Mazalno olje je “življenjska tekočina” motorja, brez katere bi ta hitro prenehal delovati!

Oljni filter odstranjuje nečistoče in onesnaževalce iz olja motorja približno tako, kot ledvice čistijo kri. Če filter olja svoje funkcije ne opravlja dovolj učinkovito, se lahko življenjska doba motorja močno skrajša. Poleg mazalnih lastnosti ima olje še naslednje pomembne naloge:

 • odstranjevanje toplote
 • oblikovanje tesnila med steno jeklenke in batnimi obroči
 • čiščenje notranjih površin
 • prenašanje nečistoč v filter za olje

Morda je videti, da gre za zaprt sistem, kjer se točno določena količina olja prečrpava skozi isti tokokrog, ki ga ni težko obdržati čistega. Vendar pa se pri procesu zgorevanja, kjer gorivo in mešanica zraka zgorevata in tako ustvarjata energijo, povzroča razpoko v tem zaprtem krogu. Zgorevanje neizogibno povzroča številne onesnaževalce, ki onesnažujejo olje, oljni filter pa je nujen.

Zaradi visokotlačnih sistemov za vbrizgavanje goriva v sodobnih dizelskih motorjih so emisije izpušnih plinov veliko manjše kot prej. Vendar pa lahko zato v mazalnem olju ostane več saj. Saje rade povzročajo usedlino, to je črna, skoraj želatinasta, lepljiva snov, ki lahko deluje abrazivno, kar povzroča večjo obrabo, ki lahko hitro zamaši filter za olje. V takem primeru se odpre obvodni ventil, ki spusti abrazivno, nefiltrirano olje med gibljive dele motorja.

oljni filter

Vrste filtrskih elementov za motorna olja:

 • filtri za olje za privijačenje (spin-on elementi)
 • zamenljivi filtri za olje
 • centrifugalni by-pass filtri za olje

Glede na zahteve kakovosti veljajo za vak filter za motorno olje enaka pravila:

 • ustrezna stopnja filtracije
 • mazalne sposobnosti olja in razni aditivi morajo ostati v olju in jih filter ne sme izločiti
 • dolga življenjska doba
 • enostaven in hiter servis
 • obvezna menjava filtra ob menjavi olja

Oljni filtri so zelo kompleksen sestavni del, saj okvara ali odpoved oljnega filtra lahko povzroči najmanj prehitro obrabo motorja in večjo porabo olja, v najslabšem primeru pa celo odpoved motorja.

Pri nas so vam na voljo prvovgradni filtri za olje Donaldson in filtri Fleetguard, ki vam ponujajo najbolj varno izbiro pri oljni filtraciji. Pogost problem pri slabo zasnovanih oljnih filtrih je zamašitev membrane. To se lahko zgodi zaradi neredne menjave olja in filtrov. Vendar ima kakovosten oljni filter dovolj kapacitete, da varno zadrži veliko količino kontaminentov.

Filter za olje ima bypass ali obhodni ventil. Naloga bypass ventila je, da se avtomatsko odpre, kadar je filter olja zamašen in v tem trenutku steče neprečiščeno olje k mazalnim in drsnim mestom. Kar je bolje, kot da bi ta mesta v primeru zamašenosti filtra ostala brez olja. Prav tako opravlja bypass ventil svojo nalogo v mrzlem vremenu, ko je olje pregosto, da bi lahko steklo skozi filtrirni medij vse dokler se ne segreje in razredči. Obstajajo občutne razlike med kakovostnimi in cenenimi oljnimi filtri. Kakovostni oljni filter zagotavlja dobro filtracijo in je zmožen zadržati zadostno količino nečistoč glede na dolžino servisnega intervala.

Tudi ohišje filtra v določenih situacijah lahko odpove. Hladni vžig z gostim oljem lahko povzroči neverjetne poskoke v pritisku olja v filtru in lahko v ekstremnih primerih povzroči počenje ohišja. V takih primerih se lahko celotno motorno olje izčrpa v manj kot minuti. In do trenutka, ko voznik opazi ali morda sploh ne opazi opozorilne lučke na armaturi, je škoda že narejena in motor je morda že uničen.

Svetujemo vam, da se izognete vsem zgoraj navedenim tveganjem in izberete oljni filter priznanih proizvajalcev, v sam vrh katerih sodijo filtri Donaldson in filtri Fleetguard. 

Pri izbiri kvalitetnega oljnega filtra je potrebno biti pozoren na tri dejavnike:

Kapaciteta – pove koliko kontaminentov lahko filter za olje zadrži preden se zamaši.

Učinkovitost – je sposobnost filtra olja za odstranjevanja malih delcev iz olja, ki lahko poškodujejo motor ali dele motorja.

kontaminenti olja

Zanesljivost – prinašajo jo ugledne znamke. Ker večina uporabnikov opreme ponavadi ne odpira filtrov olja, da bi pregledali njihove materiale in sestavo, se zanašajte na proizvajalce, ki so izumitelji in ugledna razvojna podjetja s tradicijo.

testiranje filtra za olje

Testiranje obhodnega ventila – Test tlaka na obeh elementih pokaže slabost vzorca kopije filtra, kjer se je obhodni ventil odprl že pri zelo nizkem pritisku. To rezultira v nefiltriranem olju, ki uhaja nazaj v motor. Kopija obhodnega ventila je učinkovala le na 30 % učinkovitosti Donaldson elementa. Učinkovitost filtracije ob odprtem obhodnem ventilu pa je 0 %.

test obhodnega tlaka

Na videz male razlike, ki pa pomenijo zelo veliko, so bile dokazane tudi na testiranju Donaldsonovega oljnega filtra za Mercedes-Benz Actros v primerjavi s konkurenčnimi blagovnimi znamkami.

Filtracija olja  > Primerjava filtra Donaldson P550453 s konkurenco
99,5% ČISTEGA OLJA ŠČITI VAŠ MOTOR

oljni filter Donaldson učinkovitost

MB ACTROS –  filtri olja DONALDSON P550453

 • 99,52 % učinkovitost pri 50 mikronih
 • izpolnjuje specifikacije OE
 • zagotavlja optimalno zaščito motorja
 • manjša verjetnost okvar motorja
 • izognite se okvaram komponent
 • skrajšajte čas vzdrževanja

Filtracija olja tako postaja vedno večji izziv za proizvajalce filtrov. Pri nas vam zagotovimo, da bo vaše vozilo delovalo tekoče s filtri za olje Donaldson in filtri Fleetguard!

Ste našli produkt zase? Imate dodatna vprašanja?

Izkušeni v filtraciji. Tukaj, da vam pomagamo.

Kontaktirajte nas