Prostorski filtri

POTREBUJETE POMOČ?

Tel: +386 1 36 19 260

Fax: +386 1 36 19 271

Email: info@prima-filtertehnika.si

Več podatkov

Pojem filtracija zraka v prostoru se nanaša na vse vrste aplikacij, s katerimi se kontrolirano filtrira pretok zraka in odvzame točno določeno kapaciteto prašnih delcev in drugih nečistoč. Poleg filtriranja prašnih delcev s prostorsko filtracijo odstranimo tudi neprijetne vonjave.


Področja uporabe

Prostorska filtracija se uporablja v centralnih klimatskih sistemih večjih objektov (hoteli, banke, športni objekti, poslovne zgradbe, nakupovalni centri ipd.). V stanovanjskih objektih je vse bolj razširjeno prisilno zračenje z rekuperacijo, kjer s filtrirnimi elementi poskrbimo za dovod čistega zraka iz okolice. V kombinaciji s filtrom trdih delcev se pogosto uporablja tudi ogleni filter, ki v določeni meri odstrani tudi neprijetne vonjave iz samega zraka. Uspešnost takšne filtracije je pogojena z samo velikostjo in obliko filtrirnega ohišja. Ustrezna prostorska filtracija pripomore tudi k boljšemu delovanju in daljši življenjski dobi strojev in naprav, ki delujejo v zaprtih prostorih (kot so kompresorske postaje, elektro-instalacijska oprema, strojno-obdelovalni centri ipd.).

Prav tako je prostorska filtracija zelo pomembna, kjer so zahteve po čistosti zraka bistveno višje oz. obstaja visoko tveganje okužb, npr. v bolnišnicah, operacijskih dvoranah, laboratorijih, farmacevtskih obratih, prehrambeni industriji.

Filter materiali

Kasetni filtri

Žepasti filtri

Kompaktni filtri

Absolutni (hepa) filtri

Filtrirni materiali za namen prostorske filtracije, so običajno izdelani iz poliestrskih materialov in steklenih vlaken. Filtrirni materiali izdelani iz poliestrskih vlaken ali tako imenovani kofili, filtrirajo v območju G2 do G4, namenjeni pa so filtraciji vstopnega ali izstopnega zraka lakirnih komor, razrezani na različne formate pa se uporabljajo tudi kot filtri elektro omaric, agregatov in drugih obdelovalnih strojev. Kofili so torej primerni za grobo – preventivno filtracijo in omogočajo večje pretoke.

Kasetni filtri so namenjeni večinoma grobi filtraciji razreda G2 do G4 in kot končni filtri v preprostejših prezračevalnih sistemih ali kot zaščita finih žepastih ali kompaktnih filtrov v prezračevalnih sistemih. Okvir kasetnih filtrov je lahko izdelan iz pocinkane pločevine, nerjaveče pločevine, aluminija ali kartona. Filtrirna membrana je lahko iz sintetičnih vlaken – kofilov različnih stopenj, poliestra, polipropilena ali celuloze.

Žepasti filtri služijo fini filtraciji v prezračevalnih sistemih v zdravstvenih domovih, nakupovalnih centrih, javnih ustanovah, industrijskih obratih, pojavljajo pa se tudi v zahtevnejših prezračevalnih sistemih bolnišnic in v nekaterih visokotehnoloških proizvodnjah.

Kompaktni filtri so izdelani po postopku minipleat in zmorejo velike pretoke ob majhnih padcih tlaka, zanje pa je značilno tudi:

 • visoka zmogljivost zadrževanja finega prahu, dima, saj, cvetnega prahu, bakterij, pare
 • dolga življenjska doba
 • velika filtrirna površina zaradi gubanega materiala

O absolutni filtraciji govorimo takrat, ko zračni filter prestreže vsaj 85 % mikrodelcev, ki jih označujemo s kratico MPPS (Most Penetrating Particle Size). Vsak zračni filter, ki spada v kategorijo absolutne filtracije, mora imeti tudi certifikat kakovosti EN1822:2019.

Za pravilno izbiro filtra je potrebno določiti vsaj naslednje parametre:

 • učinkovitost filtra ali stopnja filtracije
 • padec tlaka
 • pretok zraka
 • aplikacija/namen filtracije
 • dimenzija in oblika filtra
 • material okvirja

V našem podjetju vam nudimo vse rešitve na področju prostorske filtracije in vam ponujamo:

 • Številne filtrirne materiale v obliki filter plošč ali v balah (kofili različnih stopenj iz sintetičnih vlaken, filtrirni material iz steklenih vlaken)
 • Panelne kasetne predfiltre
 • Žepaste filtre
 • Kompaktne filtre
 • Absolutne – HEPA filtre za čiste sobe
 • Aktivno oglje

Ste našli produkt zase? Imate dodatna vprašanja?

Izkušeni v filtraciji. Tukaj, da vam pomagamo.

Kontaktirajte nas