POTREBUJETE POMOČ?

Tel: +386 1 36 19 260

Fax: +386 1 36 19 271

Email: info@prima-filtertehnika.si

Več podatkov

naprava za mehčanje vode

Kaj pomeni mehčanje vode?

Mehčalec vode odstranjuje vodni kamen iz vode. Lahko bi rekli tudi, da je filter za mehčanje vode.

Mehčalna naprava za vodo oz. ionski izmenjevalec, vsebuje ionsko maso, ki ima na funkcionalnih skupinah vezane ione natrija. Pri prehodu vode skozi ionski mehčalec vode se ioni kalcija in magnezija iz vode zamenjajo z ioni natrija iz funkcionalnih skupin. Natrijevi ioni s karbonatnimi ioni v vodi tvorijo natrijev karbonat, ki ima odlično topnost v vodi. Natrijev karbonat se ne izloča v ceveh in ne zmanjšuje penjenja vode pri uporabi mil in drugih pralnih sredstev. Mehčanje vode z ionsko mehčalno napravo je edini ekonomsko sprejemljivi način mehčanja vode, ki dejansko odstrani vodni kamen iz vode.

Kako deluje ionski mehčalec vode?

V mehčalni napravi – ionskem izmenjevalcu je ionska masa, ki ima na funkcionalnih skupinah vezane ione natrija. Pri prehodu vode skozi ionski mehčalec vode se ioni kalcija in magnezija iz vode zamenjajo z ioni natrija iz funkcionalnih skupin. Natrijevi ioni tvorijo s karbonatnimi ioni v vodi natrijev karbonat, ki ima odlično topnost v vodi. Natrijev karbonat se ne izloča v ceveh in ne zmanjšuje penjenja vode pri uporabi mil in drugih pralnih sredstev. Mehčanje vode z ionsko mehčalno napravo je edini ekonomsko sprejemljivi način mehčanja vode, ki dejansko odstrani vodni kamen iz vode.

Regeneracija

Ko je ionska masa mehčalca vode nasičena s kalcijevimi in magnezijevimi ioni, se učinek mehčanja zmanjša. Za povrnitev mehčalnih sposobnosti je potrebno ionsko maso mehčalne naprave regenerirati. Pri postopku regeneracije se opravi spiranje ionske mase s koncentrirano raztopino soli (NaCl). Pri tem se kalcijevi in magnezijevi ioni iz funkcionalnih skupin ionske mase zamenjajo z natrijem in tako je ionska masa mehčalne naprave – ionskega izmenjevalca zopet pripravljena za učinkovito mehčanje vode. Pri regeneraciji se v fazi izpiranja ionske mase slana voda spelje v odtok. Trdoto izhodne vode se nastavi z mešanjem mehke in vodovodne vode.

Ustrezno mehčanje vode je pomembno v industrijskih panogah za:

 • Toplo sanitarno vodo v večjih objektih, da s tem preprečimo nalaganje vodnega kamna v ceveh in ostalih napravah.

 • V objektih s hladilnimi stolpi in klimati, saj s tem preprečimo okvaro le-teh in podaljšamo življenjsko dobo.

 • Pri vodnem razrezu.

 • Pri adiabatnem hlajenju in vlaženju z megljenjem, da s tem zaščitimo šobe.

 • Predpriprava vode v kemični in farmacevtski industriji.

 • Avtopralnice in pralnice.

 • Priprave pare v kotlovnicah.

Velikost mehčalne naprave

Kakšen mehčalec vode izbrati? Velikost mehčalne naprave je odvisna od volumna ionskega izmenjevalca. Večji kot je izmenjevalec, več vode lahko naprava mehča, preden se samodejno regenerira. Najmanjše naprave imajo volumen nekaj litrov in so primerne za posamezne stroje, največje mehčalne naprave pa imajo skupni volumen tudi več 1000 litrov.

mehčalna naprava za vodo

Hladilna emulzija iz mehke vode!

Za hladilnim sredstvom je voda najpomembnejši material pri hlajenju obdelovancev v sodobni avtomatizirani obdelavi kovin (rezkanj, struženje,…). Saj do 97% emulzije predstavlja voda.

Stroški investicije?

Prihranek časa in denarja. To je odgovor na vprašanje, zakaj se odločiti za mehčalec vode. Pomivalni in pralni stroji, armature in cevi, grelci, črpalke, kotlovnice, … Mehčalna naprava za vodo podaljša življenjsko dobo naprav. Mehčalci vode ne zahtevajo velikih investicijskih stroškov. Če upoštevamo škodo, ki jo nemehčana/trda voda lahko povzroči, je mehčalna naprava za vodo prava odločitev za nakup. Strošek zastoja na stroju, kjer je potrebno zamenjati zamašeno/počeno cev zaradi vodnega kamna, je neprimerno večji, kot stanejo mehčalci vode. K temu še lahko dodamo, da bo potrebnega dosti manj časa za čiščenje, saj se vodni kamen ne bo nalagal na površine.

Ko potrebujete mehko vodo, vam v podjetju Prima Filtertehnika d.o.o. nudimo strokovni nasvet. Obiščemo vas v vašem podjetju in skupaj ugotovimo ustrezno rešitev za mehčanje vode. Pri tem skupaj ugotovimo:

 

 • vhodno trdoto vode,

 • želeno izhodno trdoto vode,

 • mesečno porabo vode,

 • velikost priklopa in maksimalni trenutni pretok.

mehčalec vode
mehčanje vode

Ste našli produkt zase? Imate dodatna vprašanja?

Izkušeni v filtraciji. Tukaj, da vam pomagamo.

Kontaktirajte nas