POTREBUJETE POMOČ?

Tel: +386 1 36 19 260

Fax: +386 1 36 19 271

Email: info@prima-filtertehnika.si

Več podatkov

hepa filtri

Kaj je HEPA filter?

HEPA (High Efficiency Particulate Air) filter je visokoučinkovit zračni filter, ki se uporablja za zajemanje majhnih delcev in alergenov iz zraka. Ti filtri so sestavljeni iz gosto stisnjenih plastičnih vlaken ali steklenih vlaken, ki tvorijo mrežo, ki je sposobna ujeti drobne delce.

HEPA filtri so zasnovani tako, da lahko zadržijo delce velikosti 0,3 mikrona z učinkovitostjo zajemanja delcev več kot 85 % pa vse do 99,995 % ter ULPA filtri, ki zadržijo 99,999995 % delcev do velikosti 0,3 mikrometra. Tako jih delimo na:

UčinkovitostEN 1822DIN 24183DIN 24184BS 3928
Hepa> 85 %H10EU10QEU10
> 95 %H11EU11REU11
> 99,5 %H12EU12/EU12
> 99,95 %H13EU13SEU13
> 99,995 %H14EU14/EU14
Ulpa> 99,9995 %H15EU15//
> 99,99995 %H16EU16//
> 99,999995 %H17EU17//

HEPA filtri se uporabljajo v različnih napravah, kot so sesalniki, prezračevalni sistemi, čistilniki zraka in medicinske naprave. Tukaj je nekaj primerov najpogostejše uporabe HEPA filtrov:

 • operacijske dvorane in bolnišnice
 • farmacevtska industrija
 • živilska industrija
 • elektronika
 • mikrobiologija
 • merilnice
 • laboratoriji
 • filtracija nevarnih snovi, težkih kovin, kancerogenih prahov
hepa filter
hepa filtracija
filter hepa

Ali nam HEPA filtracija lahko pomaga pri alergijah?

HEPA filtracija je zelo učinkovita pri zmanjševanju simptomov alergij, saj so HEPA filtri sposobni ujeti in zadržati majhne alergene, kot so pršice, cvetni prah, plesni, živalska dlaka in drugi delci, ki sprožajo alergijske reakcije.

Alergija HEPA

Učinkovitost HEPA filtrov pri alergijah je posledica njihove sposobnosti zajemanja delcev velikosti 0,3 mikrona in tudi manjših s stopnjo učinkovitosti več kot 99,995 %. To pomeni, da bodo alergeni, ki so večji od te velikosti, zadržani in ne bodo prehajali skozi filter nazaj v zrak.

Ker so alergeni pogosti vzroki alergijskih reakcij, lahko HEPA filtracija v napravah, kot so čistilniki zraka, prezračevalni sistemi in sesalniki, močno zmanjša koncentracijo alergenov v zraku v zaprtih prostorih. To lahko prinese olajšanje ljudem, ki trpijo za alergijami, saj manj alergenov v zraku pomeni manjše tveganje za izbruh alergijskih simptomov, kot so kihanje, srbenje oči, izcedek iz nosu in težave z dihanjem.

Pomembno je opozoriti, da čeprav so HEPA filtri izjemno učinkoviti pri zajemanju alergenov, sami po sebi ne rešujejo osnovnega vzroka alergij. Alergeni se lahko še vedno nahajajo v drugih delih doma ali okolju, kot so preproge, posteljnina, oblazinjenje in podobno. Poleg uporabe HEPA filtrov je priporočljivo tudi redno čiščenje prostorov in odstranjevanje alergenov iz okolice, da se doseže najboljši rezultat pri obvladovanju alergij.

Kako pogosto menjamo HEPA filter?

HEPA filtri so namenjeni za enkratno uporabo in jih ni priporočljivo prati. Pranje lahko poškoduje strukturo vlaken in zmanjša učinkovitost filtracije. Priporočljivo je redno menjavanje HEPA filtrov, odvisno od proizvajalčevih navodil, da se zagotovi njihova optimalna učinkovitost pri zajemanju delcev.

Kako je nastal prvi HEPA filter?

Zgodovina HEPA filtrov sega v 40. leta prejšnjega stoletja. Sprva so bili razviti za filtriranje radioaktivnih delcev med raziskavami jedrske energije med drugo svetovno vojno. Kasneje so se začeli uporabljati v različnih industrijah, kot so farmacevtska, elektronika in letalska industrija, da bi zajemali delce in preprečevali kontaminacijo.

Standard za HEPA filtre je bil prvič opredeljen v ZDA v 50. letih. Danes so standardi za HEPA filtre natančno določeni in se razlikujejo glede na stopnjo filtracije in učinkovitost pri zajemanju delcev. HEPA filtri so postali nujen del industrijske in domače filtracije zraka zaradi svoje visoke učinkovitosti pri odstranjevanju drobnih delcev in izboljšanju kakovosti zraka, ki ga dihamo.

Kako izbrati pravilen HEPA filter za industrijo in kako za domačo uporabo?

 • Določite ciljno učinkovitost filtracije: HEPA filtri so znani po svoji visoki učinkovitosti pri zadrževanju majhnih delcev. Za industrijske namene se pogosto uporabljajo filtri različnih učinkovitosti, kot so HEPA H13 ali HEPA H14. Za domačo uporabo so običajno dovolj filtri z nižjimi specifikacijami, kot je HEPA H11 ali HEPA H12.
 • Upoštevajte velikost filtriranih delcev: HEPA filtri so posebej zasnovani za zadrževanje delcev velikosti 0,3 mikrometra. Vendar pa so ti filtri učinkoviti tudi pri zadrževanju večjih in tudi manjših delcev kot je 0,3 mikrometra. Pri izbiri filtra se osredotočite na vrsto delcev, ki jih želite odstraniti. Na primer, če se želite znebiti alergenov, je pomembno izbrati filter, ki učinkovito filtrira delce, kot so cvetni prah, pršice itd.
 • Preverite specifikacije filtra: Pri izbiri HEPA filtra preverite njegove specifikacije, kot so pretok zraka (izražen v kubičnih metrih na uro), padec tlaka (merjen v paskalih) in življenjska doba filtra. Ti parametri vam bodo pomagali ugotoviti, ali je filter primeren za vaše specifične zahteve.
 • Razmislite o okoljskih dejavnikih: Pri industrijski uporabi je pomembno upoštevati okoljske dejavnike, kot so temperatura, vlaga, kemikalije, možnost eksplozivno nevarnega okolja ali prisotnost agresivnih snovi v zraku. Prepričajte se, da izbrani filter lahko deluje v teh pogojih in se ne bo poškodoval ali izgubil učinkovitosti.
 • Certifikati in standardi: Preverite, ali ima filter ustrezne certifikate in je v skladu s standardi, kot so evropski standard EN 1822-1:2019 za HEPA filtracijo. To zagotavlja, da je filter preizkušen in certificiran za učinkovito filtracijo delcev.

Ko nabavljate kakšno napravo za domačo uporabo, je dobro vedeti, kako delujejo različni tipi filtrov ali UV luči:

HEPAAktivno ogljeUV
Odstranjuje pline (radon, formaldehid itd.)nedane
Odpravlja vonjavenedane
Učinkovitost proti bakterijamodličnoslaboodlično
Učinkovitost proti virusomdobroslaboodlično
Učinkovitost proti dlaki hišnih ljubljenčkovodličnonene
Učinkovitost proti cvetnemu prahuodličnonene
Učinkovitost proti sporam plesniodličnonedobro
Učinkovitost proti iztrebkom pršicodličnoslaboslabo

Opozorilo:

UV-C svetloba: UV-C svetloba ima najkrajšo valovno dolžino in je najbolj škodljiva za žive organizme. Naravna UV-C svetloba iz sončne svetlobe se absorbira v atmosferi, zato običajno ni neposredno izpostavljena. Vendar pa se UV-C svetloba umetno ustvarja s pomočjo UV-C svetilk ali UV-C žarnic za dezinfekcijo in sterilizacijo. UV-C svetloba je lahko škodljiva za kožo, oči in sluznico ter lahko povzroči sončne opekline, očesne poškodbe in druge negativne učinke. Pri uporabi UV svetilk ali UV-C žarnic je pomembno upoštevati ustrezne varnostne ukrepe, kot so nošenje zaščitnih očal in oblačil ter omejitev časa izpostavljenosti. Pomembno je tudi slediti navodilom proizvajalca in upoštevati varnostne smernice. Za več informacij o varni uporabi UV svetlobe se posvetujte s strokovnjakom ali se seznanite z navodili proizvajalca.

Poleg zelo kakovostnih hepa filtrov vam nudimo tudi preventivne preglede in servise klimatsko-prezračevalnih sistemov, menjavo filtrov in preverjanje tesnosti zračnih filtrov.

Ste našli produkt zase? Imate dodatna vprašanja?

Izkušeni v filtraciji. Tukaj, da vam pomagamo.

Kontaktirajte nas