POTREBUJETE POMOČ?

Tel: +386 1 36 19 260

Fax: +386 1 36 19 271

Email: info@prima-filtertehnika.si

Več podatkov

Tesnilo na elementu zračnega filtra mora preprečevati vdor prahu na čisto stran zračnega filtra ali v sesalni vod. Vse pogosteje so motorji modernih gradbenih strojev, transportnih vozil in avtobusov opremljajo s filtri z radialnim tesnilom.

Radialno tesnilo je plod razvoja proizvajalca Donaldson, ki ga pogosto uporabljajo tudi drugi proizvajalci filtrov.

Ločimo dve vrsti tesnjenja:

  • Aksialno tesnilo je starejše konstrukcije, kjer je pomembna oblika profila tesnila in skrbna zlepljenost. Tresljaji lahko zrahljajo slabo zlepljena tesnila in posledica je vdor umazanije in prahu v motor.
  • Radialno tesnilo je plod najnovejšega razvoja proizvajalca Donaldson, ki je vedno bolj v uporabi. Radialno tesnilo omogoča popolnoma novo obliko filtrskih elementov brez kovine in brez lepljenega tesnila.

Tipi zračnih filtrov z radialnim tesnilom

Oznake zračnih filtrov ne povedo mnogo, so pa najbolj prodajani modeli pri nas P822768, ki se lahko vgradi v gradben stroj kot npr. CAT (Caterpillar), Volvo, Wacker Neuson, New Holland, Takeuchi, Bobcat, Gehl, Hitachi, JCB, valjar Bomag, valjar Yanmar, viliča Clark, demper Thwaits, traktor John Deere, traktor Kubota, traktor McCormick, traktor New Holland, traktor Same, tovornjak MAN, ali kot tudi rečemo kamion Mercedes, Scania, Iveco in še mnoge druge.

Še nekaj najbolj pogosto prodajanih filtrov pri nas: P782936, P777409, P828889, P772578, P829333, P788994, P821575, P778989, P7778972, P777638…

Ognje odporni zračni filtri z radialnim tesnilom

Vedno pogosteje se uporabljajo tudi zračni filtri, ki imajo vgrajen ognje odporen – flame retardant – filtrirni medij. Uporaba ognjevarnih zračnih filtrov zavira gorenje, ko je izpostavljeno žerjavici, iskram ali ognju. Če je filter izpostavljen plamenu, se bo medij sam ugasnil, ko bo plamen odstranjen, zaradi česar bo medij sicer počrnil, vendar ne bo več prišlo do vžiga ali tlenja.

Najpogosteje se uporabljajo na kamionih.

Eden takšnih primerov je tudi P782936, ki se uporablja v MAN kamionih in P532410 za vgradnjo v npr. Manitou teleskopske viličarje.

Izdelava radialnega tesnila

Papir ali membrana filtra se zalije direktno v tesnilni material iz mehke poliuretanske umetne mase, istočasno pa se iz tega mehkega materiala oblikujejo zaključki filtra. Tesnilo in zaključek filtra se izdelata v enem kosu.
S tem revolucionarnim razvojem je bilo možno proizvesti nova filtrska ohišja, večinoma iz čiste umetne mase, nekatera pa iz kombinacije umetna masa/kovina. Pri tem je uporabljenega zelo malo negorljivega materiala (kovina), kar znatno olajša odstranitev odpadkov.

Prednosti radialnega tesnila:

  • Ustvari odlično tesnenje in odpornost na vibracije.
  • To zanesljivo tesnilo pomaga pri zaščiti motorja v ekstremnih delovnih pogojih.
  • Izumil ga je Donaldson pred več kot 25 leti, zato zaupajte najboljšim.
  • Hitra in enostavna menjava elementov.
  • Okolju prijaznejše uničenje odpadnih filtrov.

Ste našli produkt zase? Imate dodatna vprašanja?

Izkušeni v filtraciji. Tukaj, da vam pomagamo.

Kontaktirajte nas