Novice

POTREBUJETE POMOČ?

Tel: +386 1 36 19 260

Fax: +386 1 36 19 271

Email: info@prima-filtertehnika.si

Več podatkov
Nazaj na seznam novic

Ostale novice

Sodelovanje na Akademiji strateške, trajnostne in krožne transformacije

Filtracija vode s pomočjo reverzne osmoze

2 dneva zabave za naše zaposlene

Inustrijski mehčalec vode: Kako deluje in zakaj je potreben?
14. julij 2023

Industrijski mehčalci vode so ključni za obdelavo vode v industrijskih okoljih. V tem blogu bomo raziskali delovanje industrijskih vodnih mehčalcev ter razložili, zakaj so pomembni za različne industrijske panoge. S pomočjo mehčalev vode se odstrani trdota vode, kar omogoča boljše delovanje industrijskih procesov. Raziskali bomo tudi različne tipe industrijskih vodnih mehčalcev in njihove lastnosti.

mehčalna naprava

Industrijski mehčalci vode: Kako delujejo?

Industrijski mehčalci vode uporabljajo postopek, imenovan ionska izmenjava, za odstranjevanje mineralov in trdote iz vode. Ta postopek se izvaja s pomočjo posebne smole, ki deluje kot industrijsko sredstvo za obdelavo trde vode. Ko voda prehaja skozi mehčalec, smola absorbira močne ione, kot so ioni mangana, železa, kalcija in magnezija, ter jih nadomesti z natrijevimi ali kalijevimi ioni.

Ionska izmenjava je kemijski postopek, pri katerem se ioni vode zamenjajo z ioni smole. V rezervoarju mehčalca se nahaja smola, ki je sestavljena iz kroglic ionske smole. Ko voda prehaja skozi smolo, se ioni trdote (kalcij, magnezij itd.) adsorbirajo na kroglice smole, medtem ko se ioni natrija ali kalija sprostijo v vodo. Ta proces vodi do zmanjšanja trdote vode, saj so ionski minerali, odgovorni za trdoto, odstranjeni.

Občasno je treba smolo regenerirati, da se ponovno napolni s sposobnostjo mehčanja vode. To se doseže s spiranjem smole z raztopino soli, kar povzroči, da se nabrani minerali izperejo. Ta postopek se imenuje regeneracija mehčalca. Po regeneraciji je mehčalec pripravljen na nadaljnjo obdelavo vode.

Zakaj so industrijski mehčalci vode potrebni?

Industrijski mehčalci vode imajo več ključnih prednosti in so zato bistveni za različne industrijske panoge. Tukaj so nekateri razlogi, zakaj so mehčalci vode potrebni v industriji:

1. Zmanjšanje trdote vode

Glavna funkcija industrijskih mehčalcev vode je zmanjšanje trdote vode, ki jo povzročajo minerali, kot sta kalcij in magnezij. Trda voda lahko povzroči različne težave v industrijskih procesih, kot so kopičenje mineralnih oblog, zmanjšana učinkovitost grelcev in težave s cevmi ter opremo. Z mehčanjem vode se te težave zmanjšajo ali odpravijo, kar omogoča nemoteno delovanje industrijskih procesov.

2. Prihranek pri porabi detergentov

Trda voda zahteva večjo količino detergentov, da doseže želeno čistilno moč. S pomočjo mehčalcev vode se trdota zmanjša, kar omogoča boljšo učinkovitost detergentov. To pomeni, da je za dosego želenih rezultatov potrebna manjša količina detergentov, kar vodi v prihranek stroškov.

3. Podaljšanje življenjske dobe opreme

Trda voda lahko povzroči kopičenje mineralnih oblog na industrijski opremi, kot so cevi, grelci, hladilniki itd. Te obloge zmanjšujejo učinkovitost in lahko povzročijo okvare opreme. Z uporabo mehčalcev vode se trdota zmanjša, kar zmanjšuje tveganje za nastanek mineralnih oblog. To pripomore k podaljšanju življenjske dobe industrijske opreme in zmanjšanju stroškov popravil in vzdrževanja.

vodni-kamen-cev4. Izboljšanje kakovosti končnih izdelkov

V nekaterih industriji je kakovost končnih izdelkov ključnega pomena. Na primer, v prehrambni industriji je pomembno, da je voda, ki se uporablja pri proizvodnji, brez vonja, okusa in nečistoč. Trda voda lahko vpliva na končno kakovost izdelkov. Z uporabo mehčalcev vode se trdota zmanjša, kar zagotavlja, da je končni izdelek brez nepotrebnih mineralnih primesi.

5. Boljša energetska učinkovitost

Trda voda lahko zmanjša učinkovitost grelcev in hladilnikov ter poveča porabo energije. Z mehčanjem vode se zmanjša kopičenje mineralnih oblog na teh napravah, kar vodi v boljšo energetsko učinkovitost. To je še posebej pomembno v industrijskih obratih, kjer je veliko število grelcev in hladilnikov.

Različni tipi industrijskih vodnih mehčalcev in njihove lastnosti

Obstaja več različnih vrst industrijskih mehčalcev vode, od katerih ima vsak svoje prednosti in namen uporabe. Spodaj so opisane nekatere pogoste vrste mehčalcev vode:

1. Mehčalci vode z ionsko izmenjavo

Mehčalci vode z ionsko izmenjavo so najbolj razširjena in učinkovita vrsta mehčalcev vode. Uporabljajo proces, imenovan ionska izmenjava, za odstranjevanje kalcijevih in magnezijevih ionov iz vode ter njihovo nadomestitev z natrijevimi ali kalijevimi ioni. Ti mehčalci so običajno sestavljeni iz rezervoarja za smolo, napolnjenega s kroglicami ionske izmenjevalne smole. Ko voda prehaja skozi smolo, ioni trdote pritegnejo kroglice smole, ioni za mehčanje pa se sprostijo v vodo. Občasno je treba smolo regenerirati z raztopino soli, da se povrne zmogljivost mehčanja.

2. Mehčalci vode na osnovi soli

Mehčalci vode na osnovi soli so vrsta mehčalcev z ionsko izmenjavo, ki regenerirajo ionsko izmenjevalno smolo s pomočjo soli. Ti mehčalci zahtevajo dodajanje solnih peletov ali blokov v ločen rezervoar za slanico, ki se uporablja za ustvarjanje koncentrirane raztopine soli. Slanica se nato uporabi za regeneracijo plasti smole in odstranitev nabranih mineralov trdote. Mehčalci vode na osnovi soli so zelo učinkoviti, vendar zahtevajo redno dopolnjevanje soli in ustvarjajo odpadno slanico, ki jo je treba pravilno odstraniti.

3. Mehčalci vode brez soli

Mehčalci vode brez soli, znani tudi kot sredstva za odstranjevanje vodnega kamna ali balzami, ne odstranijo mineralov trdote iz vode. Namesto tega uporabljajo različne tehnologije, kot je kristalizacija s pomočjo šablone ali magnetna polja, da spremenijo strukturo mineralov in preprečijo, da bi se oprijeli površin in oblikovali obloge. Mehčalci vode brez soli običajno ne potrebujejo vzdrževanja, posode za slanico ali dodajanja soli, in so primerni za okolja, kjer popolna odstranitev trdote ni potrebna.

4. Sistemi reverzne osmoze (RO)

Sistemi reverzne osmoze se uporabljajo za prečiščevanje vode, vendar lahko tudi zmanjšajo trdoto. Ti sistemi uporabljajo polprepustno membrano, ki ločuje raztopljeni trdne delce od vode, kar omogoča pridobivanje prečiščene vode. Čeprav niso primarno zasnovani za mehčanje vode, lahko sistemi RO učinkovito odstranijo minerale trdote skupaj z drugimi nečistočami. Vendar so RO sistemi na splošno dražji in se uporabljajo predvsem za posebne aplikacije, kjer je zahtevana visoka kakovost vode.

5. Elektrodeionizacija (EDI)

Elektrodeionizacijski sistemi se pogosto uporabljajo v kombinaciji z drugimi postopki obdelave vode, vključno z mehčanjem vode. EDI uporablja kombinacijo ionskih izmenjevalnih smol in električnega polja za nenehno odstranjevanje ionov iz vode, vključno z minerali trdote. To je postopek brez kemikalij, ki proizvaja visoko čisto vodo. EDI se pogosto uporablja v panogah, kjer je stalna kakovost vode in nizko vzdrževanje ključnega pomena, na primer v farmacevtski industriji in proizvodnji polprevodnikov.

Industrijski vodni mehčalci so bistveni za zagotavljanje kakovostne in primerne vode v industrijskih okoljih. S pomočjo mehčalcev vode se odstrani trdota in minerali, kar omogoča boljše delovanje industrijskih procesov, prihranke pri porabi detergentov in podaljšanje življenjske dobe opreme. Pomembno je izbrati ustrezno vrsto mehčalca vode glede na potrebe industrijske panoge. Z ustrezno uporabo industrijskih mehčalcev vode lahko podjetja dosežejo boljše rezultate in učinkovitejše poslovanje.

FAQs (Pogosta vprašanja)

1. Kako pogosto je potrebno regenerirati industrijski mehčalec vode?

Regeneracija industrijskega mehčalca vode je odvisna od stopnje trdote vode in porabe. Splošno pravilo je, da se mehčalec regenerira vsake 2-4 tedne, vendar se lahko frekvenca regeneracije prilagodi glede na potrebe in obratovalne pogoje.

2. Ali je mogoče mehčalce vode uporabljati tudi v domačem okolju?

Da, mehčalce vode je mogoče uporabljati tudi v domačem okolju. Mehčalci vode so še posebej koristni v območjih z visoko trdoto vode, saj zmanjšujejo težave, povezane s trdo vodo, kot so kopičenje oblog, madeži na posodi in težave z delovanjem gospodinjskih aparatov.

Nazaj na seznam novic