Novice

POTREBUJETE POMOČ?

Tel: +386 1 36 19 260

Fax: +386 1 36 19 271

Email: info@prima-filtertehnika.si

Več podatkov
Nazaj na seznam novic

Ostale novice

Testiranje olja za optimalen izkoristek filtrov

Filtracija zraka v lakirnih komorah

Sodelovanje na Akademiji strateške, trajnostne in krožne transformacije

Vodič po zagonu vodovodnega omrežja po daljši odsotnosti
07. maj 2020

Kaj storiti z vodovodnimi sistemi na delovnih mestih, v primerih začasnega zaprtja in koraki, ki jih je potrebno narediti pred ponovnim odprtjem!

Ogromno ustanov je v času pandemije koronavirusa začasno zaprlo svoja vrata in po 2 mesecih jih ta kar nekaj z veseljem ponovno odpira. Zelo pomembno je, da pred odprtjem preprečite razrast bakterije legionele v vodovodu.

Pomembno je, da se ob tem ne pozabi na dejstvo, da je zaradi zaprtja objektov posledično prišlo do zastoja pitne vode v vodovodnem omrežju, to pa lahko povzroči poslabšanje kakovosti vode in potencialno nevarnost za zdravje.

Potencialno nevarnost za zdravje?

Da. Glavni vzroki za rast bakterij v vodovodnih sistemih v zgradbah so stagnacija vode, neprimerne temperature vode in slepe ulice na vodovodnih sistemih. Vse to povzroča oblikovanje trdovratnega biofilma, iz katerega se sproščajo bakterije, ki v vodnem toku dosežejo uporabnike ob odprtju pip ali prhe.

legionela v cevi

Prerez cevi z bakterijo legionelo

Ena od teh bakterij, za katero je zgoraj omenjeni scenarij idealen za razrast, je legionela, ki povzroča legionelozo (izraz, ki ga uporabljamo pri opisu vseh infekcij, ki jih povzroči bakterija legionele). Bolezen večinoma poteka kot pljučnica in jo imenujemo legionarska bolezen. Če poteka kot vročinska bolezen brez pljučnice, jo imenujemo pontiaška vročica.

Kako torej ravnati ob dolgotrajnejši neuporabi objekta in posledično vodovodnega sistema?

Kjer je možno, je priporočljivo večkrat izplakovati vodo iz vodovodnih sistemov, da se ohrani dobra cirkulacija in prepreči stagnacija vode. Prav tako je priporočljivo opravljati nadzor vode, kjer je dostop do objektov omogočen in varen. Težite k ohranjanju vode čiste.

Če zgoraj navedeno ni možno, potem ob ponovnem zagonu  s svojimi vodovodnimi sistemi ravnajte kot, da so novi. Vsi delodajalci MORAJO zagotoviti zdravje in varnost za svoje zaposlene, stranke, obiskovalce in razne izvajalce del, s temeljitim splakovanjem, čiščenjem, dezinfekcijo in testiranjem vode, preden bodo objekti ponovno zasedeni in vodovodni sistem ponovno v uporabi.

V Prima Filtertehnika d.o.o. imamo v pomoč pri preprečevanju okužb z legionelo široko paleto izdelkov, s katerimi se doseže nadzor vodovodnega sistema in filtracijo vode od točke vstopa v stavbo do uporabe na pipah, tuših in drugih virih vode. Ta način filtracije vode zagotavlja najvišjo učinkovitost filtracije za delce in vodne patogene v vodovodnem omrežju.


Koronavirus (Covid19) in Legioneloza

Simptomi koronavirusa in legionarske bolezni so si zelo podobni. S povečanim številom objektov, ki dlje časa niso bili v uporabi je tveganje za pojav bakterij v vodi veliko. Pazite na svoje vodovodne sisteme in ostanite pozorni na spodnje simptome še posebej, če se vračate v objekte, ki niso bili v uporabi več kot 7 dni.

koronavirus legioneloza

Nazaj na seznam novic