Novice

POTREBUJETE POMOČ?

Tel: +386 1 36 19 260

Fax: +386 1 36 19 271

Email: info@prima-filtertehnika.si

Več podatkov
Nazaj na seznam novic

Ostale novice

Inustrijski mehčalec vode: Kako deluje in zakaj je potreben?

Filtracija vode s pomočjo reverzne osmoze

2 dneva zabave za naše zaposlene

Membranski sušilec v proizvodnji mlečnih izdelkov
21. november 2022

To je zgodba, ki se je začela pisati davnega leta 1956, ko so bile ustanovljene Ljubljanske mlekarne, takrat še kot podjetje Glavne zadružne zveze Slovenije. Od takratnih 200 zaposlenih, so do danes uspešno sledili svetovnemu trgu in ustvarjali trende na trgu mleka in mlečnih izdelkov ter tako postali vodilna mlekarna in največji grosist v Sloveniji z več kot 600 zaposlenimi.

Del te uspešne zgodovine je že več kot 15 let tudi Prima. Najprej kot Prima filtri d.o.o. in danes kot Prima Filtertehnika d.o.o. Na področju ultrafiltracije Ljubljanskim mlekarnam nudimo popolno podporo in jim pomagamo z najkakovostnejšimi, certificiranimi filtracijskimi rešitvami.

filtrirni sistem v Ljubljanskih mlekarnah

Kaj je ultrafiltracija?

Ultrafiltracija je vrsta membranske filtracije, pri kateri sile hidrostatičnega pritiska potiskajo tekočino ali zrak skozi polprepustno membrano. Suspendirane trdne snovi in topljenci z visoko molekulsko maso so zadržani, voda, zrak in nizkomolekularni topljenci pa potujejo skozi membrano.

Naša filtracijska rešitev za Ljubljanske mlekarne

Ena zadnjih ultrafiltracijskih rešitev, ki smo jo vgradili v Ljubljanskih mlekarnah, je membranski sušilec z dodanim sterilnim filtrom, katerega funkcija je priprava komprimiranega zraka za vpihovanje v rezervoarje z živili. V proizvodnji živil so zahteve vedno zelo visoke in tako je bilo tudi v tem primeru. Zahtevan je bil sterilni filter s predfiltri za komprimiran zrak, s katerim iz manjših kontejnerjev izrivajo pasto.

membranski filter za komprimiran zrak

Ponujena rešitev je morala biti podobna njihovi obstoječi rešitvi na hladilnikih; in sicer takšna, ki zagotavlja certifikat, nujen za delo s komprimiranim zrakom, ISO 8573-1, klasa 1:3:1 ter cevjo 1/2”, delovnim tlakom 1,5 bara in materialom ohišja 304. Dodatna zahteva pa je bila, da se na koncu vgradi še sterilni filter. Ob pretoku cca. 500 l/10 minut smo presodili, da bo membranski sušilec Donaldson FRL 0010 zadoščal.

Filtrirni sistem je sedaj že dlje časa v uporabi. Pretoki so ustrezni, filtri certificirani, stranka pa
zadovoljna. In če je zadovoljna stranka, smo seveda zadovoljni tudi mi.

Nazaj na seznam novic