Novice

POTREBUJETE POMOČ?

Tel: +386 1 36 19 260

Fax: +386 1 36 19 271

Email: info@prima-filtertehnika.si

Več podatkov
Nazaj na seznam novic

Ostale novice

Sodelovanje na Akademiji strateške, trajnostne in krožne transformacije

Inustrijski mehčalec vode: Kako deluje in zakaj je potreben?

Filtracija vode s pomočjo reverzne osmoze

Testiranje olja za optimalen izkoristek filtrov.
18. april 2017

Veliko podjetij se na področju filtracije še vedno poslužuje kurativnega vzdrževanja. Z vidika filtracije to pomeni, da filtre menjajo šele, ko so ti zamašeni ali na kak drug način ne opravljajo več svoje funkcije in ne po vnaprej določenih časovnih intervalih. Zakaj je to težava? Zamašen, okvarjen oziroma neustrezen filter iz sistema ne izloči nečistoč, te pa lahko resno ogrozijo delovanje samega sistema. V skrajnem primeru se to pokaže z odpovedjo sistema (npr. spusti ventil,…), v večini primerov pa se to pojavi v obliki drugih mehanskih poškodb, ki začnejo uničevati sistem. Med najpogostejšimi so adhezija, korozija, erozija, abrazija in druge. Po drugi strani pa je menjava filtra lahko tudi prehitra, kar pomeni, da bi filter svojo nalogo lahko nemoteno opravljal še dlje časa. Oba primera imata kot posledico za podjetje nepotreben strošek.

V sistem lahko delci pridejo na dva načina; in sicer zunanji vnos (ob onesnaženem mestu dolivanja olja) ali pa nastanejo v sistemu kot posledica obrabe. Obrabe sistema ne moremo preprečiti, saj se vsaka stvar ob delovanju obrablja, lahko pa s pravilnimi pristopi omejimo to obrabo in posledično podaljšamo življenjsko dobo stroja ali sistema oziroma njihovih sestavnih delov.

V zadnjih letih se vzdrževanje vse bolj zaveda pomembnosti čistoče olja v sistemu, hkrati pa tudi pomembnosti sprotne spremljave, s katero lahko zmanjšamo pojav in učinke mehanskih poškodb in obrabe. Takemu načinu vzdrževanja rečemo proaktivno vzdrževanje in pomeni nenehno spremljanje sistema in na podlagi rezultatov določeno potrebno aktivnost. S tem se bistveno zmanjša možnost izpada proizvodnje zaradi strojeloma in podobnih pojavov ter nepotrebne menjave filtrov.

V industriji se uporablja več načinov merjenja nečistoč. V grobem ločimo fiksne in mobilne naprave. Fiksne naprave (števci delcev) so primerne predvsem za večje sisteme (ki imajo večji ali skupni rezervoar). Naprava se namesti na mesto, kjer celotni medij (olje) teče skozi. Ta naprava meri velikost delcev nečistoč neprestano oz. ko imamo določen pretok. Ko naprava zazna preveliko število delcev, se sproži opozorilo, ki nam sporoči, da je potrebno ukrepati.

V podjetju Prima Filtertehnika d.o.o. vam nudimo preventivne preglede čistosti vaših olj z mobilno napravo za testiranje olja. Z njo lahko merimo olje iz pridobljenega vzorca ali z začasno namestitvijo v sistem (kot bypass), kjer naprava določen čas zbira in shranjuje podatke. Na osnovi dobljenih rezultatov lahko glede na priporočila o dovoljenem številu nečistoč (velikosti, ki so določene s standardom) oziroma glede na priporočene vrednosti proizvajalca vašega sistema ugotovimo, ali je olje ustrezno oz. ali je potrebna menjava. Ob ugotovitvi neustreznosti olja vam svetujemo kako bi lahko rešili problem s filtracijo (menjava obstoječega načina filtracije, izboljšave na obstoječem načinu,…)

Za več informacij nas kontaktirajte in nam dovolite, da vam prihranimo čas in denar.

Nazaj na seznam novic